2016. február 28., vasárnap

Párizs a szerelem fővárosa


Romantikus hangulatú eljegyzés és a házaspár nászútjának helyszínéül nem is lehetne kiválóbb várost választani, mint Párizst, a szerelmesek városát.
A pékségek, a különleges sajtok és a bor… A művészet és az építészet…. Az erotikus francia nyelv… A kis kávéházak nyugodt ritmusa…. Mind-mind olyan romantikus élményeket nyújtanak, melyet együtt kell átélnie minden szerelmes párnak.
Párok százezrei élték át az élményt, mikor kéz a kézben a Szajna mentén sétálgattak távoli harmonikaszót hallgatva. Ti is élvezhetitek a nem mindennapi hangulatot, néhány ismert helyszínt ajánlunk figyelmetekbe, ahol csodás érzésekkel gazdagodva kezdhetitek együtt új életeteket.


paris

Világhíres torony
Az Eiffel torony méltán a világ egyik kimagasló építészeti csodája, hiszen 324 méteres magasságával évtizedekig a legmagasabb épület címével büszkélkedhetett. 1889. évi világkiállításra készült Gustave Eiffel tervei alapján. A világ művészei és írói közül sokan minden áron meg akarták akadályozni a vasmonstrum megépítését, de szerencsére nem sikerült az építőket eltántorítani a munkától. 

Bár eleinte csak 20 évre tervezték a torony megmaradását, később látván, hogy nem fog rajta az idő múlása, már nem volt ilyen szándékuk. A liftek beépítése forradalmi újítás volt. Szerencsére az év minden napján látogatható, reggel 9-től egészen éjfélig. Jelenleg három emeletét lehet megtekinteni, a jegyvásárláskor választhatunk a lifttel való közlekedés és a lépcső használata között. Utóbbi olcsóbb, mint a liftes utazás.

eiffel-torony

Szerelem temploma
Mi lehetne meghittebb hely az ifjú párnak, mint egy sziget közepén álló templomot csónakkal megközelíteni a naplementében. Párizs legnagyobb parkjában áll a „Temple of Love”, ahol nem kell megosztoznunk más nászutas párral a csodás élményben, mert kevesen ismerik a helyet. Két úton közelíthető meg az épület, a pálmafákkal szegélyezett úton, vagy a tavon csónakkal juthatunk erre a meghitt templomba.

parizs-diadaliv
  
Pompázatos luxus és az ókor találkozása
Andalító séták után felpezsdítő érzés az éjszakai Champs-Élysées sugárútján barangolni. Luxuscikkeket kínáló üzletek sokasága, a mozik és éttermek, mind azt az érzést sugallják, hogy aki itt sétálgat, bármit megengedhet magának. A csodás díszkivilágítással határolt utca végén az 1836-ban készült Diadalív teszi fel az i-re a pontot. Belsejében 243 lépcsőfokot kell megtennetek, hogy az épület történetével megismerkedhessetek, hiszen itt található kivetítőn mutatják be a franciák büszkeségük minden részletét. A Diadalív tetejéről a pezsgő főváros tárul a szemünk elé.

Párizsi sétánk során nem feledkezhetünk meg a Champs-Élysées sugárút másik végén található Concorde téren álló hatalmas egyiptomi obeliszk megtekintésétől sem. Egyiptom hangulatát és a fáraók szellemét idézi az egykor a Luxor templom bejáratánál álló 23 méter magas, vörös gránit oszlop, mellyet 1836-ban Lajos Fülöp király állíttatott fel a téren. 

A francia nemzetnek Mehemet Ali ajánlotta fel köszönetképpen az obeliszket, amiért Champollion egyiptológus megfejtette a hieroglifákat. Egyiptomból Párizsba szállítása az akkori időkben nagy mérnöki kihívást jelentett, hiszen a több mint 12000 km-es hajóút megtételéhez sok szerencse is szükségeltetett.


parizs-concorde

Tangó Párizsban
Ha az időjárás kedvez a számunkra és párunkkal együtt jól táncolunk, nem hagyhatunk ki egy felejthetetlen estét a Párizs 5. kerületében lévő mini amfiteátrumban, mely a Szajna partján fekszik. Itt gyűlnek össze a tangó szerelmesei és esténként a rádióból kiszűrődő zenére táncolnak összesimulva a párok. Akkor is csodás élményben lesz részetek, ha nem táncoltok együtt a párokkal, mert a folyóparti lépcsőkön ülve egy üveg finom francia borral élvezhetitek a szerelem bizsergető érzését.


parizs-notre-dame

A toronyőr lakása
Vannak helyek, melyeket látni kell, bármi történjék is és az egyik ilyen épület a Notre Dame. A csodálatos gótikus templom, melyet 1163-ban kezdtek építeni, majd több száz év alatt formálódott a mostani megjelenésére. Hatalmas méretei miatt elkápráztatja látogatóit, belső termeiben festmények, szobrok sokasága teszi még ámítóbbá az épületet. 
Kiváló akusztikájának köszönhetően a benne elhelyezett három orgona megszólaltatása mennyei élményt nyújt. Sajnos a Notre Dame-i toronyőr lakását nem nézhetjük meg, de a híres regény szereplője megelevenedni látszik lelki szemeink előtt, ha az épület két óriási tornyára pillantunk.


parizs-louvre

Kultúra háza
Bár a nászút alatt nem kifejezetten a legjobb program a múzeum látogatás, azonban ha Párizsban járunk, sosem hagyhatjuk ki a Louvre megtekintését. A híres XIV. Lajos palotájaként is ismert épület több mint 60.000 nm-en terül el és jelenleg 35.000 darab festményt, szobrot csodálhatunk meg több állandó és időszakos kiállítás keretében. 
Az 1204-ben épület kastélyt több király használta és többször át is építették a kor szelleméhez méltóan. 

A Louvre udvarán a mai kor építészeti stílusjegye is megtalálható, hiszen 1983-ban Francois Mitterand francia elnök megépítette az egyiptomi piramisokat idéző 673 db üvegtáblából készült építményt. A híres A da Vinci-kód című regényben misztifikálva mutatják be az építményt, azonban semmi nem utalt összeesküvésre az építés során, sem pedig azóta. A múzeumban található festmények némelyikét mindenképpen látnunk kell, ilyen többek között Mona Lisa portréja, a kép sejtelmes mosolyú szereplőjének neme, és kiléte a mai napig vita tárgya a műértők között.

parizs-sacre-coeur


Bazilika a "város felett"

A Montmartre-on helyezkedik el a Sacré-Coeur székesegyház jellegzetes fehér színével.
Ide a csodás kilátás miatt érdemes ellátogatni a számos közeli kávézó mellett. 
A domboldalról lesasszézva jutunk el a Pigalle térre, ahol a Moulin Rouge műintézménybe csekély 120 euróért pikáns revüműsort láthatunk és még egy pohár pezsgőt is adnak ebben az összegben...


parizs-moulin-rouge

 Amikor megelevenednek a mesefigurák

Azt úgy hívják, hogy Disneyland :)
Profi jelmezes műsorok és nagyon komoly vidámparkos játékok várnak itt.

Nem olcsó a belépőjegy, de egyszer mindenképpen érdemes ide is ellátogatni a leendő gyermekeitekkel.

parizs-disneyland

Minden este felvonulnak itt a mesefigurák: Donald kacsa, Goofy kutya, Minnie Mouse és a világ leghíresebb ceremóniamestere: Mikiegér fehér csokornyakkendőben.


parizs-mickey-mouse

Ugye tetszett? Akkor így juthatsz el Párizsba leggyorsabban: AIRFRANCE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése