2020. május 18., hétfő

Hogyan fertőtlenítsük DJ eszközeinket rendezvény után?

A kérdésre a rövid válasz: virucid törlőkendővel.


Ezzel az írással szeretnék segíteni azoknak a rendezvényszakmában tevékenykedő - nem kizárólag - DJ kollégáknak, aknek fontos a saját és szeretteik egészségének megóvása. Illetve nagy becsben tartják a DJ eszközeiket és szeretik is tisztán tartani azokat, továbbá el szeretnék kerülni a fertőzések okozta kellemetlen meglepetéseket. 


pioneer-xdj-rx2


De miért is fontos annyira buli után a munkaeszközeink teljes fertőtlenítése?
Több nemzetközi kutatólaboratórium véleménye szerint a SARS-CoV-2 a polypropilén műanyagokon, gumin 5 napig, üvegen akár 4 napig is megél a vírus. Ezért jelenthet gondot például a "DJ cuccok" műanyag vagy gumi gombjai, kezelőszervei, illetve a tabletek üveghez hasonló kijelzője. Tehát leginkább azért, mert ezzel keressük a pénzt.
A táblázat forrása: © G. Kampf et al. 2020 / Journal of Hospital Infection

Azt gondolom, érdemes megemlíteni, hogy a különféle boltokban kapható antibakteriális fertőtlenítők nem virucid (vírusölő) hatásúak, csak baktériumok és gombák ellen hatásosak. Jelenleg nekünk sajnos ennél sokkal többre van szükségünk, ezért csak az Európában elérhető - Magyarországra egy héten belül rendelhető - és a valóban hatékonynak tűnő megoldásokat írtam le saját tapasztalatom alapján.

Továbbá nagyon fontos, hogy az alábbi fertőtlenítő kendők nagy előnye - a folyadékkal szemben - hogy elvihetők rendezvényre úgy, hogy nem kell aggódni, hogy kifolyik. Meg ugye nagyon kicsi helyet foglal, elfér egy kontroller vagy lejátszó mellet a rackben, hordtáskában így bármikor kéznél van ha netán szükség van rá.

Szubjektív erősorrendben az általánostól haladunk a bikaerős felé. 

 

1. DWA 80 plus fertőtlenítő kendő

18cm x 13,5cm méretű, hazai termék, különböző kiszerelésekben kapható a DM állandó terméke. Általános virucid behatás a gyártó szerint 1 perc, de nincs részletezve, hogy vajon koronavírusra is vonatkozik-e az állítás. A 10 darabos kiszerelés ára 800 Ft.


dwa80-plus-fertotlenitokendo


2. Sanytol fertőtlenítő kendő

Egy átlagos nedves törlőkendő méretű, spanyol cég terméke, különféle csomagolásokban elérhető 1.000 Ft-os induló ártól. Sparban, Praktikerben, Euro Family-ben random módon kapható. Ugye vagy van éppen, vagy nincsen, mert "lerabolták" a készletet. Virucid, de sajnos a covid-19 nincs feltüntetve rajta.


 

3. Brado Life fertőtlenítő kendő 

23cm x 10cm méretű, tárgyak és felületek fertőtlenítésére alkalmas, nem marja meg, nem hagy nyomot az eszközökön. De a kijelző tisztításnál érdemes utána egy mikroszálas száraz - például szemüvegtörlővel - szárazra törölni a cuccot. Érdemes megjegyezni, hogy a fegyveres testületek is ezt a márkát kapták, azért volt átmeneti készlethiány belőle az elmúlt két és fél hónapban. 5 és 100 darabos kiszerelésben létezik, magyar termék, 389 Ft-os kezdő áron elérhető a DM-ben és patikákban.

fertotlenito-kendo-bradolife

 


4. Soft-Zellin fertőtlenítő lapka

6cm x 3cm méretű, így kisebb felületek például esküvői köszöntőbeszédek közötti mikrofonkosár megtörlésére éppenhogy elég. Egy húzós karaoke bulira egy doboz simán el is fogyhat ugye az egymás utáni fertőtlenítésnél, amikor jár körbe a mikrofon. 100 darabos a kiszerelés, német termék, 70% orvosi alkohol tartalommal 1200Ft-os áron, kizárólag gyógyszertárban elérhető. Eredeti felhasználási területe injekcióbeadás előtti bőrfertőtlenítés.


soft-zellin


5. Schülke mikrozid orvosi rendelőkben használt fertőtlenítő kendő

Német termék, a képen a 150 darabos kiszerelés, ami talán az egész évre elegendő a DJ pult fertőtlenítésére, külföldről lehet rendelni, itthon nem elérhető jelenleg, 15 Euro a kinti ára. Más kiszerelésben is létezik, de ez a jó és a gazdaságos.


schuelke-mikrozid-af-wipes


A felületfertőtlenítő hivatalos leírása itt.


6. Isorapid spray koronavírust 30 másodperc alatt elpusztítja

Svájci termék, külföldről lehet rendelni, itthon még nem elérhető, kb 25 Euro az 1L kiszerelésű termék ára. A spray szórófej nincs a képen, azt külön meg kell rendelni 2 Euroért. Igen, ez spray - nem kendő - ezért egy nagyon finom mikroszálas törlőkendőre szükség van eszközeink vírusmentesítéséhez. A Lenspen MicroKlear az egyik legjobb erre a célra, itthon főként fotós szaküzletekben elérhető 2000 Ft körüli összegért.
A felületfertőtlenítő hivatalos leírása itt.


7. Dentiro vipes koronavírust 15 másodperc alatt elpusztító orvosi törlőkendő

Svájci termék, külföldről lehet rendelni, itthon még nem elérhető, kb 25 Euro a termék ára. Érdemes hozzá kupakos visszazárható tartót is rendelni, hogy ne száradjon ki a felbontás után. Nem bántja a gumit, műanyagokat, kijelzőket és 15 másodperc alatt kiirtja a koronavírust a felületről!  


dentiro-wipes-feluletfertotlenitoA felületfertőtlenítő hivatalos leirása itt.


Köszönöm, hogy elolvastad, maraDJ egészséges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése